Aerialsolutions adviseert bij de aankoop van een professionele drone, er zijn verschillende fabrikanten die drones aanbieden. Marktleider is het gekende DJI met in zijn kielzog Parrot die nu ook meer en meer op professionele drones gaat inzetten nu de markt van vrijetijds drones een beetje gekelderd is. Naast multirotor drones is Aerialsolutions ook verdeler van Quantum Systems VTOL fixed wings.
In eerste instantie moet men zich afvragen welke opdrachten men met een drone wil gaan uitvoeren. Zo zijn er enkele belangrijke parameters zoals vluchtduur, keuze van payload, transport enz..
Voor drone inspecties zijn een warmtecamera en een zoomcamera belangrijke factoren waar voor mapping en surveys een hoge resolutie en een centimeter nauwkeurige RTK GPS van belang zijn.
Ga je regelmatig boven bevolkte gebieden vliegen dan speelt veiligheid ook een grote rol en is een toestel met meer dan 4 propellers een betere keuze, al heeft DJI bij het ontwerp van de nieuwe DJI M300 een nieuw algoritme ontwikkeld waardoor de M300 op slecht 3 motoren nog bestuurbaar blijft en het toestel op een veilige plaats een noodlanding kan maken.
De M300 heeft een 4 in 1 geïntegreerde payload met naast een warmtecamera en een zoomcamera nog een FPV camera en een laser afstandsmeter waardoor men exacte locatiegegevens kan aflezen van een bepaald punt op de grond. Met een vliegtijd van 45 minuten is dit toch al een grote stap voorwaarts, daar waar vroeger een drone met moeite 18 minuten kon vliegen.
Wil je een iets compacter en discreter toestel dan is de Parrot Anafi USA waarschijnlijk een betere keuze. Met zijn 500 gram een extreem lichtgewicht. Een 320 pixels warmtecamera en een 32x zoom maken van dit kleine toestel toch een concurrent van de grotere professionele toestellen. Al is deze drone iets meer gericht op de public safety agencies zoals politie en leger eenheden.
Heb je bijvoorbeeld nood aan een lange vluchtduur voor het mappen van grote gebieden dan is de VTOL fixed wing de beste optie. De VTOL is het beste van twee werelden, opstijgen en landen als een multirotor en vliegen als een fixed wing waardoor je een 90-tal minuten in de lucht kan blijven.
Last but not least is er de kostprijs van dit alles. De Parrot Anafi USA zit rond de 7000€ daar waar de DJI M300 richting de 20000€ gaat alles inbegrepen. Uiteraard zijn de camera’s van het M300 pakket wel beter dan die op Parrot Anafi USA, vooral de warmtecamera die over een 640×512 pixels sensor beschikt tegenover 320×256 pixels op de Parrot. De zoomcamera op de M300 heeft een optische zoom daar waar de Parrot gebruik maakt van een digitale zoom.
Toch nog vragen, wij geven je graag advies bij aankoop van een professionele drone.